flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відкриття кабінету медіацїї в Іванівському районному суді Одеської області

05 грудня 2023, 15:18

04 грудня 2023 року в Іванівському районному суді Одеської області за участю Голови Іванівського районного суду Одеської області Тимчука Р.М., судді Іванівського районного суду Одеської області Погорєлова І.В.; керівника апарату суду Чернової-Наріжної О.А., адвоката Федорчак І.А., адвоката, професійного медіатора Цховребова Руслана Тамерлановича відкрито кабінет медіації.

Робота кабінету медіатора сприятиме формуванню культури мирного врегулювання спорів в українському суспільстві.

МЕДІАЦІЯ – це один з видів альтернативного врегулювання суперечок, за допомогою якого можна вирішити спір і конфлікт без звернення до формальної системи судочинства. Цей процес відбувається із залученням медіатора, який допомагає сторонам конфлікту налагодити процес комунікації, проаналізувати конфліктну ситуацію так, щоб вони самі знайшли такий варіант рішення, який би задовольняв інтереси та потреби усіх учасників конфлікту.

Основними принципами медіації є:

  • рівноправність сторін;
  • добровільність участі;
  • конфіденційність та обмеження доступу до інформації;
  • незалежність та неупередженість медіатора.

 

Основна сфера застосування медіації є:

  • замість звернення до суду;
  • до звернення до суду;
  • під час судового розгляду справи;
  • на стадії виконання судового рішення.

 

Отже, профільний закон визначає медіацію як позасудову добровільну, конфіденційну та структуровану процедуру, під час якої сторони за допомогою одного або декількох медіаторів намагаються запобігти виникненню або врегулювати конфлікт (спір) шляхом переговорів.

Загалом же процедура медіації повністю орієнтована на сторін спору. Вони можуть обрати для себе зручний формат, розклад зустрічей, тривалість, теми для обговорення, місце та конкретного медіатора для допомоги у процесі врегулювання спору. Утім, чи не основна перевага - це те, що сторони безпосередньо відповідальні за пошук взаємно прийнятного рішення, що, своєю чергою, збільшує шанси його виконання. Так, за результатами медіації сторони укладають угоду, яка саме фіксує їхні домовленості. У разі її недосягнення, або ж неналежного виконання угоди - можуть звернутися до суду.

Кабінет медіатора буде працювати за попередньою домовленістю з медіатором за номером телефону 067 949 19 31.