flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Злочинність зростає

30 травня 2012, 16:59

 Злочинність зростає!

Профілактика злочинності !

 

Злочинність — одна із багатьох соціальних проблем сучасності. Кількість зареєстрованих у світі злочинів у середньому зростає на 5% щороку. Але останнім часом особливо швидко зростає частка тих, що належать до категорії проти власності (крадіжка, грабіж тощо).

Не вийняток і Україна. Як свідчить статистика, злочинність в Україні набула неабиякого поширення. В умовах економічної кризи, нерівномірності суспільного розвитку, різкого спаду рівня життя, значних прогалин у законодавстві, та інших негативних чинників збільшується кількість осіб, які схильні до скоєння злочинів.
           Багато людей вважають, що побороти злочинність можливо, керуючись лише здоровим глуздом – буденною свідомістю, не вивчаючи та не враховуючи весь накопичений у цій сфері людський досвід, заперечуючи наукові рекомендації та ігноруючи навіть вимоги закону.
У той же час, на зміну затриманим та заарештованим злочинцям приходять нові особи, які знаходяться і діють у тих же соціальних умовах, що і люди, які раніше вчиняли злочини.
         Соціальна та економічна кризи спровокували зростання злочинності. Остання стала ледве не повсякденним фоном життя і навряд будь-кого можуть здивувати повідомлення про малолітніх крадіїв, вбивць, наркоманів чи алкоголіків.
          В Україні щорічно близько 11 тис. дітей скоюють суспільно небезпечні діяння до досягнення віку, з якого можлива кримінальна відповідальність.

Розглянемо ситуацію в Іванівському районі Одеської області по надходженню та розгляду кримінальних справ до Іванівського районного суду в порівнянні за останні п’ять років (за даними таблиці).

 

 

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

Усього надійшло справ протягом року

135

146

151

183

85

130

160

За ст. 185 ККУ

20

21

30

25

18

53

86

 

Так, кількість кримінальних справ, що надходять до суду, кожного року різна і значна частина серед них – це справи, порушенні за вчинення злочинів проти власності, тобто крадіжка, грабіж. Порівнюючи показники надходження та розгляду кримінальних справ з 2005 по 2011 роки потрібно відзначити, що збільшення кількості кримінальних справ, які надходять до суду для розгляду спостерігається з 2005 р. по 2008 рік, та з 2009 по 2011 роки. Найменша їх кількість у 2009 році, найбільша – у 2011р.

 Це свідчить про те, що за 5 останніх років крадіжка не втратила своєї «популярності», що повинно викликати суттєве занепокоєння українського суспільства. Вражає також, що останнім часом надходять кримінальні справи за вказаною статтею, де обвинуваченими є не лише чоловіки, а й жінки. І з кожним роком їх кількість зростає.

         Слід відмітити, що злочинність жінок тісно пов’язана із загальною злочинністю, особливо неповнолітніх. Разом з тим, вона має певні особливості, що визначаються соціально-психологічними й біологічними характеристиками жінок. Жіноча злочинність має свої кількісні показники, особливості структури і видів злочинів, способи й знаряддя їх вчинення тощо. Жахливо усвідомлювати до чого йде наше суспільство.

         Також, важливою проблемою є профілактика рецидивної злочинності неповнолітніх, яка поширюється з кожним днем і насамперед, по злочинам проти власності, які вони скоїли у стані алкогольного сп’яніння. Що ж бракує цим дітям, що вони йдуть на таке?

         Однією з причин злочинності неповнолітніх є їх незайнятість, це насамперед, коли сім»я або добре забезпечена, щоб утримувати неповнолітнього, або фактично втратила свій соціальний статус і не має змоги контролювати його поведінку, нині додалося ще й безробіття молоді. Як результат – майже всі неповнолітні злочинці ніде не вчилися і не працювали.

         Необхідно виконувати профілактичну роботу з урахуванням типів злочинів, вже скоєних неповнолітніми, усуваючи причини й умови, що сприяли цьому. В індивідуальній роботі слід використовувати методи переконання, примусу, контролю, надання допомоги у вирішенні складних життєвих ситуацій.

         Отже, ми бачимо, що злочинність в Україні зростає, і це повинно турбувати кожну людину, яка думає за своє майбутнє та майбутнє своїх дітей.

 

Керівник апарату

Іванівського районного суду

Одеської області

Станкова-Виниченко Д.П.